02 maj 2014

Mer högläsning åt barnen!

UR har en drive om högläsning just nu, det kanske ni har sett på Barnkanalen. Man kan tipsa om barnböcker genom att lägga till #lässugen. Jag tänkte passa på att tipsa om några bilderböcker och pekböcker som jag ofta läser antingen på kvällen för Oliver (snart 7 år) eller på dagen för Leo (snart 2 år). Det roliga med högläsning är ju att man kan läsa nästan vad som helst, kapitelböcker, bilderböcker, pekböcker, vuxenböcker, serietidningar, you name it! Oliver kan läsa själv men har inte riktigt kommit till det där "flytet" så han vill hellre att någon läser för honom och jag vill i ärlighetens namn inte gärna bli av med den där lässtunden i sängen på kvällen, en av de bästa stunderna som finns. Vi har plöjt det mesta men återkommer ofta till några böcker, det här är några av dem. Kanske för att vi har dem men även för att vi båda gillar att läsa dem. Leo har inte riktigt samma ro att sitta med böcker på samma sätt som Oliver alltid haft. Men vi läser många pekböcker (ofta i raketfart) och han lyssnar gärna ett tag när vi läser för Oliver. Leos största problem med böcker är nog kanske inte att han har så bråttom utan att han är ganska ehe, våldsam. Böcker går lätt sönder när han har med dem att göra, därför brukar Stefan fynda pekböcker för 5 spänn på loppis så kan han riva sönder ett par stycken... men vi försöker lära honom att det inte är det rätta sättet :)
Findus flyttar ut av Sven Nordqvist
Pettson och Findusböckerna är alltid kul, dels finns det en härlig story i botten men också tusen små detaljer att kika på genom hela berättelsen. Dessutom finns det alltid mycket att prata om när man läser Pettson och Findus. I den här boken blir gubben Pettson så störd av att katten Findus hoppar i sin säng varje morgon klockan 05.00 att han ger Findus ett ultimatum. Antingen slutar du att hoppa i sängen eller så får du flytta ut. Findus väljer överraskande att flytta ut och de bygger om utedasset till ett litet hus för Findus och sängen. Där kan Findus hoppa hur mycket som helst! Men allt blir inte alltid som man tänkt sig och rätt snart upptäcker Findus att det kan vara lite läskigt att vara där ute själv när räven smyger omkring och Pettson inser hur tråkigt det är på kvällarna i köket när inte Findus är där.

Castor bakar av Lars Klinting
En storfavorit hos Oliver fortfarande, har så varit i många år. Alla Castor-böckerna gillar han men denna allra bäst. Kanske för att han både älskar att baka och att äta bakade saker :) Castor och hans kompis Frippe brukar hitta på lite olika saker som de sen beskriver väldigt noggrant och ordningsamt genom böckerna. Lite för ordningsamt tycker vissa men både jag och Oliver gillar det. I den här boken rotar Castor fram mormors gamla receptsamling och så bakar de en sockerkaka, längst bak finns ett recept. (som vi givetvis testat och det var smaskigt!)

Det var en gång... massor av dinosaurier av Sarah Sheppard
Oliver var ett tag galet intresserad av dinosaurier. Det är han väl i ärlighetens namn fortfarande men just nu är det bara LEGO LEGO LEGO. Det här är en rätt kul bok blandad med fakta och roliga som inlägg och pratbubblor och bilder och allt möjligt, förutom att det är stört omöjligt att uttala de flesta dinosauriernas namn (även efter tusen läsningar...) så är det en kul bok att läsa även för vuxna. Men som med alla faktaböcker så blir det väldigt mycket läsning och ibland känner man sig lite tjatig... men den är kul upplagd och det ska ju vara roligt att lära sig!

Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum
Gittan är en tuff tjej, hon blir inte rädd av att tappas bort i skogen och träffa på en massa gråvargar, inte Gittan inte! Hon tar genast tag i saken och leker med vargarna och både får dem att leka sjuka och klättra i träd. Den här boken är vansinnigt kul och Gittan gör inte alltid som man tror att hon ska göra, befriande.

Snurran och fjärrkontrollen av Eva Bergström
Snurran är en av mina favoriter. Det finns massor av böcker om Snurran och de är fyllda av en sån humor som både vuxna och barn kan skratta åt men ibland tror jag faktiskt att jag tycker att den är roligare än Oliver... Snurran är en katt som har ganska stort ego kan man väl säga, Snurran tycker alltid att hon är världsbäst på allt. I det här fallet tycker även Snurran att fjärrkontrollen är helt och hållet hennes, ingen annan i familjen ska bestämma vad hon ska trycka på för kanal, den saken är klar. Alla de andra håller inte med...

Mulle Mecks minsta bok - Vakna av Georg Johansson
Storfavorit hos Leo just nu är böckerna om Mulle Meck och Buffa. Vakna är en i serien och där vaknar Buffa efter en natts sömn och Buffa lyssnar på Mulle i köket, sträcker på alla sina tassar och får kaffedoft i sin nos. Kort och koncis och mysig.

Klappa djuren av Xavier Deneux
Något man märker när man får barn är att det finns en miljard böcker för små barn om bondgården och dess djur. Det är nästan sjukligt viktigt att barn ska få läsa om just bondgårdar :) Det här är en av dem, en avlång bok om djur på bondgården med olika struktur på sidorna, det kan vara mjuka djur, lite skrovligt, en hårtuss på getens skägg etc. Ganska fint ritad och med flikar och grejer.

Sjung med fler djur från förlaget Kärnan
Att sjunga är oerhört poppis hos oss, det finns ju massor av sådana Sjung med Ellen och Olle-böcker som är roliga. Här är en annan. Det är några av de vanliga låtarna i med stor text som man lätt kan sjunga med i. Bra när det inte är så många verser på varje låt för det hinner man inte med...

Lek med Molly av Lucy Cousins
Mollyböckerna är poppis. Många gånger innehåller de en massa roliga flikar vilket är väldigt kul när man är liten men också väldigt lockande att riva loss... Mollyböckerna är alltid färgsprakande och lätta att hänga med i. Oliver gillar fortfarande Molly mus.

2 kommentarer:

Katharina sa...

Jag har tänkt lite på det där med högläsning det sista. Fred har ju börjat läsa själv nu, plöjer kapitelböcker. Men jag är väldigt noga med att se till att vi inte slutar läsa för honom bara för att han kan själv. Jag menar än finns det massor att lära sig i själva läsningen, och som du säger de där stunderna är ju magiska. Ser fram emot när det är dags att läsa Harry Potter tillsammans. När tror du man kan börja med det förresten? Du och Oliver borde väl nästa kunna börja snart eller?

Lena sa...

Ja Harry Potter har vi inte pratat så mycket om hemma men det vore verkligen kul att läsa alla böckerna igen! jag ska nog lägga fram förslaget.