03 oktober 2007

Sitting Bull

Det var längesedan det var någon indian på tapeten i den här bloggen... det var ju liksom meningen från början! Därför breder jag ut texten lite om den ultimata indianen, nämligen Sitting Bull. Det finns ju många kändisar som Geronimo, Crazy Horse, Cochise med flera men Sitting Bull är nog den mest omtalade av alla nordamerikanska indianer genom tiderna.

Tatanka Iyotake ( Sittande Tjuren) föddes 1831 i Hunkpapastammen bland Siouxerna i SydDakota. Som barn kallades han Hunkesni (Den Långsamme) men redan som 14-åring visade han sitt mod i en raid mot Kråkindianerna. Han avancerade snabbt till ledare av krigarsammanslutningen De starka Hjärtana. Han blev 1860 ledare för Hunkpapastammen och det var först då han egentligen började komma i kontakt med vita, men det dröjde inte länge innan han var deras svorne fiende. Sitting Bull var nämligen emot allt som bröt det traditionella indianska livet, han ansåg att de vitas påverkan på indianerna slutligen skulle leda till att den indianska kulturen försvann, vilket han ju hade alldeles rätt i... Behovet av starka ledare blev tydligt ju mer de vita trängde sig in i indianernas land. Sitting Bull, Crazy Horse, American Horse, Gall med flera blev en samlad ledarskara för de olika stammarna och gjorde tillsammans angrepp mot de vitas framfart efter upptäckten av guld i Black Hills1874. De amerikanska myndigheterna köpte upp mer och mer av indianernas land och när de till slut vägrade sälja förklarade man krig. Det resulterade bl.a. i ett av historiens mest kända slag, det mot Custer vid Little Big Horn. Efter det blev situationen ohållbar för Sitting Bull och hans gelikar för de vita satte in hela artilleriet och indianerna fick fly åt olika håll. Sitting Bull styrde mot Kanada där han levde i exil några år men längtan hem blev till slut för stor så han och hans stam återvände till USA och blev krigsfångar. 1883 återförenades han med hela sitt folk där han blev deras självskrivne ledare. De sista åren kämpade han för att indianerna skulle få tillbaka sitt land som nu var det reservat som de bodde i, vilket kulminerade 1890 då hans motståndare general McLaughlin lät arrestera honom. I tumultet som uppstod kring detta blev Sitting Bull skjuten och en epok var över. Han lever vidare idag som en av de mest fascinerande frontfigurer för indianskt motstånd genom historien.
Det blev mycket information på en gång här men lite kuriosa kan jag slänga in så här på slutet. Under sin tid i reservatet vid Standing Rock, Missouri gjorde Sitting Bull under år 1885 några gästspel hos William Cody´s Buffalo Bill´s Wild West Show. En show som nog blev förstadiet till dagens rodeo. Vad han tyckte om det förtäljer inte historien...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man undrar liksom lite om du plockade fram allt det här ur huvudet direkt eller? Hur mycket kan du om indianer egentligen?

Lena sa...

ha ha du skulle bara veta... men nej, jag kunde inte allt detta i huvudet, bara nästan! :)